Kule Vinçleri Neden Önemlidir?
Kule vinçleri, isimlerini yükselen gövdelerinden alır. Bu gövdeye direk denir. Direğin tepesinde yükü taşımak için bir kol (bom) bulunmaktadır. Yük kolundaki ağırlığı dengelemek ve direğin devrilmesini önlemek için direğin üstünde denge kolu ve denge taşı kullanılır. Bazı kule vinçler inşaat sırasında sabit bir direk yüksekliğinde tutulurken, hidrolik tırmanma tertibatlı kule vinçlerde direğin ortasında bulunan bir aksesuar bölümü (hidrolik tırmanma tertibatı) direği ayırır ve gerekirse kaldırır, kanca hareket eder. Kol, ekstra direk parçasını boşluğa kaldırır. Direk parçaları ithal cıvatalarla kurulur ve sabitlenir. Kule vinçler, sabit beton temeller, betonarme döşemeler, mobil, paletli, palet vb. gibi çeşitli şekillerde yere sabitlenir ve yükseltilir. Kiralık vinç her açıdan önemli bir süreci teşkil ediyor.
Tüm kule vinçlerde benzer parçalar bulunur. Kafes yapısı, bom ve ters bomdan oluşan direk, vincin ana yapısıdır. Bunun yanı sıra vinç ayakları, beton temeller, kabinler, halat sistemleri, denge taşları, döner sistemler, kontrol kabinleri/panoları, elektrik motorları vb. Bom direğin üzerine yerleştirildiği için karşı kola (beton levha) konulan ağırlık, bomun üzerindeki yükü dengeler. Bom üzerinde taşınabilecek yük miktarı, direkten uzaklaştıkça azalır ve direğe yaklaştıkça artar. Direk gövdesi kaldırma için en uygun alandır. Ağır yükler direğe yakın taşınır, eğer ağır yükler direkten taşınacaksa ek bir destek yapısı oluşturulur ve vinç kolu bu yapıdan destek alır. Yüksek rüzgar koşullarında devrilme riskiyle çalışan kule vinçler durdurulmalıdır. Amortisör kullanılmalıdır. Operatör kabini terk etmelidir.
Kule Vinçleri Ekipmanları Nelerdir?
Bom uzunluğu, taşıyacağı maksimum yüke ve çalışacağı alana bağlıdır. Yük değişirse, bom parçaları eklenerek veya çıkarılarak bom uzunluğu uzatılabilir veya kısaltılabilir. Bomu takmadan önce geri kolu takın ve denge taşını yerleştirin. Bom bir kafes sisteminden oluşur. Bu kafes sistemleri profillerin birleştirilmesiyle oluşturulmaktadır. Üçgen kesitli bom kafesi profillerden oluşmaktadır. Bom üzerinde hareket eden ve yükü bağlayan bir dolly düzeneği bulunmaktadır. Araba gövdeye yaklaştıkça taşıyabileceği yük artar. Bomun ucundaki ekipmanın ağırlığı (arabalar, halatlar, kancalar) (yaklaşık; 650 kg) bomun tasarımını etkileyecektir. Bom direkten uzaklaştıkça bom bileşenlerinin kesit alanı, profillerin et kalınlıkları ve ağırlıkları azalmaktadır. Vinç kiralama hizmetleriyle en iyiden yararlanabilirsiniz.